Tłoczenie płyt winylowych w Polsce

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi

Postprzez Wojtek » 09 Mar 2010, 14:10

To znaczy, czy MUZA (dzisiaj znana jako Polskie Nagrania SA) ma jeszcze te maszyny (o ile w ogóle ten zakup miał faktycznie miejsce) to jest właśnie sprawa do ustalenia :)

A co do Pronitu to zgadza się, podzielam zdanie ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Miejscowość: Warszawa

Postprzez siemien » 31 Lip 2010, 16:40

Witam wszystkich :) To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość :P Chciałbym założyć coś związanego z płytami winylowymi. Być może tłocznie, wycinarnię lub coś w tym stylu. Powiedzmy, że posiadam 100 tys. na początek. Co powinienem kupić, w co zainwestować? Pozdrawiam i proszę o normalną odpowiedz :)

siemien

Postprzez Wojtek » 31 Lip 2010, 23:07

siemien napisał(a):Pozdrawiam i proszę o normalną odpowiedz :)

Ja na dzień dobry poproszę o normalne zachowanie, czyli przeczytaj to co już zostało napisane w tym wątku, co byśmy nie musieli się powtarzać :)

siemien napisał(a):Chciałbym założyć coś związanego z płytami winylowymi.

"Coś" może być także sklepem, sprecyzuj swoje plany.

siemien napisał(a):Co powinienem kupić, w co zainwestować?

Założenie w Polsce tłoczni z prawdziwego zdarzenia (do masowej produkcji) wraz z ofertą przygotowania płyty wzorcowej (czyli mastering zakończony wycięciem płyty-matki wykorzystywanej w tłoczni) wydaje się być dość oryginalnym i potencjalnie zyskownym biznesem, aczkolwiek ryzykownym bo trudno powiedzieć czy będzie na tyle duży popyt by utrzymać interes, stąd nie mogę powiedzieć, że obejdzie się bez ryzyka.

Największy problem to sprzęt. Wycinarki są jeszcze produkowane, ale maszyny tłoczące już nie, tak więc trzeba się rozglądać za dobrze zachowanymi używkami na sprzedaż. Na szczęście są odpowiednie kręgi gdzie jest to możliwe, w obrębie Europy.

Kolejna sprawa to obsługa. W kraju raczej ciężko byłoby znaleźć dzisiaj człowieka, który miałby doświadczenie z maszynami tłoczącymi, także trzeba by się tego w jakiś sposób nauczyć albo ściągnąć kogoś z zagranicy.

100 tys. złotych to już jest niezły kapitał, można z nim coś zrobić w tym kierunku, łącznie z zakupem sprzętu :)

Powiedz coś więcej, zastanowimy się wspólnie jak się za to zabrać. Jeśli nie chcesz publicznie o tym gadać to najwyżej puść mi wiadomość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Postprzez siemien » 02 Sie 2010, 09:24

Napisałem PW, ale coś brak odzewu. Postanowiłem, że spróbuję tutaj. Jaki byłby koszt tych maszyn do tłoczenia i reszty. Potrzebuję konkretów, aukcji, ofert. Coś w tym rodzaju.

siemien

Postprzez Wojtek » 02 Sie 2010, 13:10

siemien napisał(a):Napisałem PW, ale coś brak odzewu.

Ja niestety nie wiem wszystkiego by tak od czapy od razu na wszystko odpowiedzieć. Research też czasami trwa :)
No ale mamy już kontakt przez gadu-gadu więc jest OK.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Poprzednia

Wróć do Ogólne

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot], Krzyś