Witam miłośników winylowego dźwięku i nie tylko dźwięku :)
- Psychedelic
WITAM
Cóż mogę o sobie powiedzieć? Zaczynałem przygodę ze zbieraniem muzyki od winyli bo...dopiero wchodziły kaseciaki
Cóż, mam już 46 lat ale w głowie nadal 16
Od dziecka kręciła mnie muzyka. Jak starzy robili prywatki, wieczorki ze znajomymi, z muzyką z pocztówek na Bambino to nie było mowy abym poszedł grzecznie spać. To ja im robiłem za didżeja obsługując gramofon stojący na taborecie. Śmieje się że byłem pierwszym didżejem w RP
Jak miałem 15 lat to zostałem hipisem i kupiłem swój pierwszy winyl - grupę TEST.
I tak stopniowo rosłem, poszerzałem horyzonty muzyczne jak i płytotekę.
No i nadszedł kompakt, nowa era której uległem mocno. Gramofon odszedł w zapomnienie a półki zaczęły się uginać od kompaktów.
I przyszedł kiedyś, jakieś dwa lata temu, taki dzień że odkryłem bezsens. półki CD, szpice całe ponagrywanych cdr i nie mam kiedy tego posluchać, opisać. Donikąd to nie prowadzi.
Tak więc wtedy postanowiłem że to co mam zostawiam ale od teraz muzykę wszelką jaka mi się spodoba składam na dysku zewnętrznym (kompa mam podpiętego do systemu stereo) a kupuję naprawdę dobre wg mnie płyty na winylu znowu. Kupiłem znowu gramofon, odkurzyłem analogi (na szczęście nie sprzedałem najfajniejszych) i zacząłem wyszukiwać nowych pozycji.
Bo nie ma to jak urok winyla. To misterium nakładania płyty i załączania, ten inny, jakby cieplejszy, "bardziej domowy" dźwięk. Wreszcie te okładki do których żadne CD nie ma pojary.
Tak więc po latach znów jestem winylowym miłośnikiem i zbieraczem (co nie znaczy że słucham tylko z winyli) i oprócz zakupów, szperam, myszkuję po necie, czytam i stąd się znalazłem tutaj. A że już od początku jest klimat i podoba mi się to co czytam, postanowiłem się zadomowić
Pewnie z czasem coś skrobnę i się poudzielam, najpierw jednak muszę trochę poczytać, ogarnąć to forum, poznać tematy, chociażby aby się nie powtarzać.
Tak więc WITAM JESZCZE RAZ WSZYSTKICH I SERDECZNIE POZDRAWIAM !!!
Cóż mogę o sobie powiedzieć? Zaczynałem przygodę ze zbieraniem muzyki od winyli bo...dopiero wchodziły kaseciaki
Cóż, mam już 46 lat ale w głowie nadal 16
Od dziecka kręciła mnie muzyka. Jak starzy robili prywatki, wieczorki ze znajomymi, z muzyką z pocztówek na Bambino to nie było mowy abym poszedł grzecznie spać. To ja im robiłem za didżeja obsługując gramofon stojący na taborecie. Śmieje się że byłem pierwszym didżejem w RP
Jak miałem 15 lat to zostałem hipisem i kupiłem swój pierwszy winyl - grupę TEST.
I tak stopniowo rosłem, poszerzałem horyzonty muzyczne jak i płytotekę.
No i nadszedł kompakt, nowa era której uległem mocno. Gramofon odszedł w zapomnienie a półki zaczęły się uginać od kompaktów.
I przyszedł kiedyś, jakieś dwa lata temu, taki dzień że odkryłem bezsens. półki CD, szpice całe ponagrywanych cdr i nie mam kiedy tego posluchać, opisać. Donikąd to nie prowadzi.
Tak więc wtedy postanowiłem że to co mam zostawiam ale od teraz muzykę wszelką jaka mi się spodoba składam na dysku zewnętrznym (kompa mam podpiętego do systemu stereo) a kupuję naprawdę dobre wg mnie płyty na winylu znowu. Kupiłem znowu gramofon, odkurzyłem analogi (na szczęście nie sprzedałem najfajniejszych) i zacząłem wyszukiwać nowych pozycji.
Bo nie ma to jak urok winyla. To misterium nakładania płyty i załączania, ten inny, jakby cieplejszy, "bardziej domowy" dźwięk. Wreszcie te okładki do których żadne CD nie ma pojary.
Tak więc po latach znów jestem winylowym miłośnikiem i zbieraczem (co nie znaczy że słucham tylko z winyli) i oprócz zakupów, szperam, myszkuję po necie, czytam i stąd się znalazłem tutaj. A że już od początku jest klimat i podoba mi się to co czytam, postanowiłem się zadomowić
Pewnie z czasem coś skrobnę i się poudzielam, najpierw jednak muszę trochę poczytać, ogarnąć to forum, poznać tematy, chociażby aby się nie powtarzać.
Tak więc WITAM JESZCZE RAZ WSZYSTKICH I SERDECZNIE POZDRAWIAM !!!
- Wuwuzela
- kaZ
WITAM MILOŚNIKÓW WINYLOWEGO DŹWIĘKU I NIE TYLKO DŹWIEKU :)
Cześć
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cześć
A na imię masz jak?
A na imię masz jak?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Witam miłośników winylowego dźwięku i nie tylko dźwięku
Miło poznać taką sławę winylowej żonglerkiPsychedelic pisze:WITAM
Śmieje się że byłem pierwszym didżejem w RP
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- loamesoile
- Kontakt:
Witamy
Ciekawi mnie skąd taki, a nie inny nick
Ciekawi mnie skąd taki, a nie inny nick
WitajPsychedelic pisze:Cóż, mam już 46 lat ale w głowie nadal 16
Podobnie jak ja 50/16
Pierwszy winyl - Queen - A day At The Races
Poczatek winyl, magnetofon szpulowy, kasety, CD a teraz tylko winyl.
Plyta winylowa ma dusze
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Witam miłośników winylowego dźwięku i nie tylko dźwięku
O czymś takim jeszcze nie słyszałem, myślę jednak że słuchanie winyla wymaga pewnej celebracji odsłuchu, większego zaangażowania co mi osobiście i jak widać Wam bardzo odpowiada. Dlatego gdy mam wybór czy kupić winyla lub cd z tą samą muzyka to zwykle stawiam na winyla No chyba że jest jeszcze dostępne m-ch SACD to wtedy ulegam wielokanałowej fascynacji.Darek pisze: Plyta winylowa ma dusze
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- loamesoile
- Kontakt:
tak, analogową duszę minionej epoki! ale z celebracją też się zgodzę, to też dużo im dodaje na pewno to jest jakiś efekt psychologiczny, ale jest wspaniały i nie odbierajmy im tego prowadzeniem bzdurnych badań i porównań dźwięku