RadioactiveTangerine pisze:300 zł maximum na wszystkie wydatki, gramofonu potrzebuję do odsłuchu ale też do zgrywania (w niedalekiej przyszłości).
Każdy gramofon, który podłączysz do wzmacniacza może służyć do przegrywania muzyki z płyt, sygnał z gramofonu idzie do wzmacniacza a następnie ze wzmacniacza do magnetofonu lub komputera, jeśli się mylę to proszę niech mnie ktoś poprawi. A jeśli masz 300zł to teraz wystarczy poczytać kilka postów było ich sporo z prośbą o pomoc w znalezieniu gramofonu w tej cenie.
Dzięki . Wystarczy kupić wzmacniacz (http://allegro.pl/wzmacniacz-ws-432-i1358047434.html ten co mam (mój jest zepsuty) czy jest jakiś inny zamiennik?) czy przedwzmacniacz czy oba? Czegoś jeszcze będę potrzebować? Ojciec też się nie zna (ostatnio korzystał z gramofonu pewnie przed moimi narodzinami ale nie wiem dokładnie - wiem, że jest starszy ode mnie ten gramofon. Nie licząc tego jak montował w nim nowy pasek i MF 101 w tym roku )
To generalnie już nic nie rozumiem od samego początku szukasz gramofonu, który de facto masz sprawny, a ma końcu okazuje się, że tak właściwie to wszystko dotyczy wzmacniacza. Czyli jeśli teraz dobrze zrozumiałem masz 300zł na wzmacniacz i przejściówkę?
Moja wieża ma wzmacniacz.
Na wszelki wypadek podam parametry:
Wyjście mocy: 30W + 30W (8 om)
Odpowiedź częstotliwościowa: 200Hz - 20kHz +/- 1 dB
Stosunek poziomu sygnału do poziomu szumów: >76 dB
Czułość wejściowa: 350 mv, 47k
Rozdzielczość kanałowa: >30 dB (normalna)
wzięte z instrukcji obsługi.
Ale do kompa też by się przydało podłączyć, jeśli jest to możliwe.
Co to za wieża czy ma wbudowany przedwzmacniacz, żeby podłączyć gramofon? Bo jeśli jest to taka wieża w jednym kawałku to zazwyczaj ma ona jedno wejście AUX z tyłu i faktycznie można tam podłączyć komputer ale nie ma wyjścia.
Musi mieć wbudowany. W jednym kawałku + oczywiście 2 głośniki. Przy wejściach audio ma L, R i Coaxial. Kolory: R - czerwone L - białe, Coaxial - czerwone.
Ma chinche. Nie ma żadnego phono. Najwyrażniej będzie potrzebny przedwzmacniacz. Czyli budżet na resztę spada do poziomu ok. 230 zł.
Zresztą zaraz zrobię zdjęcie tyłu. Z kabli rozrózniam USB i Jacki
Raczej wystarczy przedwzmacniacz żeby podłączyć gramofon do Twojej wieży ale wtedy nie wiem jak z kopiowaniem płyt. Jak masz magnetofon w wieży to na kasety nie będzie problemu a może z przedwzmacniacza da się podłączyć do komputera ale to już przerasta moje wiadomości.