Empik przebija Biedronkę
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Empik przebija Biedronkę
Ujmując rzecz logicznie to Biedra powinna mieć własna tłocznię w Portugalii, a że firma zacna spożywczo to musi w Lizbonie lub Porto. Moim zdaniem raczej w Porto, bo na trzeźwo pod samego dorsza, niebieskiej Maryli chyba nikt nie tłoczył?
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Darku zazdrość przez Ciebie przemawia
Biedrona z Neeeebeeeeską Marylą robi Tobie tutaj konkurencję i o !
Biedrona z Neeeebeeeeską Marylą robi Tobie tutaj konkurencję i o !
- darkman
- Kontakt:
- appel
To co Ty znajdujesz w tym necie? Nawet na forum wielokrotnie była o tym mowa - nie chciało Ci się sprawdzić, tylko na komentarze czekasz? Proszę zatem - to są zwykłe współczesne katalogowe płyty, zazwyczaj z Universala. Opinie np. na discogs.sfirecki pisze: ↑02 lut 2018, 17:31W necie jest wiele komentarzy, że płyty z Biedry są słabe jakościowo i są zgrane mp3 na winyla. Więc jeśli ktoś ma coś do powiedzenia z technicznego punktu to proszę o komentarze. I jeszcze kto jest producentem tych płyt dla sieciówek? Osobiście w mojej bazie nie posiadam żadnych płyt z tych sklepów dlatego tym bardziej jestem ciekawy waszych uwag i opinii. Czekam na komentarze.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Maja już swoją fabrykę chemii gospodarczej i zup więc wszystko możliwe...
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- StarRock
Akurat tą to można o kant dupy rozbić, bo moje mp3 lepiej brzmi niestety.
- darkman
- Kontakt:
No niestety nadzialiśmy się z Myszorem kiedyś - dawno już, na takie wydanie. Swoją komuś podarowałem, a Myszor pewnie wyrzucił. Przywiozłem je z kiedyś z b.dużej giełdy EU Heh.. no i były droższe sporo.
- dale
- Gramofon: Daniel, JW 1200
.... a ja dziś będąc "przypadkiem" przy płytach w rzeczonym sklepie, zauważyłem białą płytę z dumnym napisem KULT ... podobno jakas numerowana - super - hiper edycja. Veni, Vidi, Visa, jak powiedział klasyk, no i płyta wylądowała na talerzu....
Solidny, prosty biały krążek. Bez zbędnych napisów czy ozdóbek.
Trafił na tor tranzystorowy, pod AT440ML. I zagrał tak że wiara w człowieku wraca, że winyle nie wymarły, że jeszcze potrafią je zrobić dobrze.
Dla porównania odpaliłem flack'a, no i chyba nie rżnęli z cyfry - przynajmniej nie z tej....
Jak myślicie?
ps. może zajączek wielkanocny do spółki z duchociastną kaczką przyniosą mi Tatę Kazika ?
Solidny, prosty biały krążek. Bez zbędnych napisów czy ozdóbek.
Trafił na tor tranzystorowy, pod AT440ML. I zagrał tak że wiara w człowieku wraca, że winyle nie wymarły, że jeszcze potrafią je zrobić dobrze.
Dla porównania odpaliłem flack'a, no i chyba nie rżnęli z cyfry - przynajmniej nie z tej....
Jak myślicie?
ps. może zajączek wielkanocny do spółki z duchociastną kaczką przyniosą mi Tatę Kazika ?
- Kujot
- Gramofon: Teac TN-4D
Jako że jestem prozelitą gramofonowym i zaczynam budować swoją kolekcję winyli proszę o odpowiedź na pytanie, jaka jest ogólnie jakość płyt sprzedawanych w sieci EMPIK. Czy należy zwracać uwagę na jakieś konkretne wytwórnie? No i gdzieś czytałem może błędnie, że teraz część płyt nie jest normalnie tłoczona tylko robiona na CNC i zamiast odbitego rowka dno jest poząbkowane co wynika z minimalnego posuwu cyfrowej maszyny obrabiającej. Czyli z tego co rozumiem cyfrowy zapis audio jest ryty na płycie. Jeżeli to jakieś herezje to proszę o korektę...
- pawelgrab
To są herezje, nie ta technologia znaczy obróbka frezowania cnc w polichlorku winylu rowki się tłoczy (odciska) , chyba, że chodzi ci o nacinanie matrycy tłoczącej -matki, to też inna technologia, zobacz filmy z procesu na znanym portalu
Dzwiękowo chodzi o to, że wznowienia płyt to remastery, pozdro
Dzwiękowo chodzi o to, że wznowienia płyt to remastery, pozdro
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Kujot
No to może faktycznie poknociłem i chodzi o matkę. Co nie zmienia faktu, że ponoć jaka matka taka córka. Pytanie czy to ma wpływ na jakość audio jeżeli rowek płyty wygląda jak poskładany z klocków LEGO?
- pawelgrab
remastering - technika komputerowa pozwalająca na cyfrowe opracowanie dźwięku - czasem lepiej a czasem gorzej albo inaczej dla jednego ucha lepiej dla drugiego gorzej
nie chodzi tu o rowki chociaż jakość tłoczeń czasami ma wiele do życzenia, brudy, ciała obce , nierówności, pofalowanie, rysy itp
nie chodzi tu o rowki chociaż jakość tłoczeń czasami ma wiele do życzenia, brudy, ciała obce , nierówności, pofalowanie, rysy itp
Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, 21:39 przez pawelgrab, łącznie zmieniany 1 raz.
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Kujot
Dzięki za odpowiedź. Chyba faktycznie nie ma co dzielić włosa na czworo w poszukiwaniu świętego gralla.
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Otóż internetowy SJP jest nieprecyzyjny mówiąc oględnie. Remastering może być też absolutnie w pełni analogowy, a sama czynność polega na ponownym masteringu materiału źródłowego. Kiedyś były nim wielośladowe taśmy-matki, obecnie są to pliki ze osobnymi ścieżkami. Natomiast cały problem z nowymi tłoczeniami i ich remasteringiem bierze się stąd, iż absolutna większość z nich jest robiona właśnie z plików cyfrowych. I tutaj upatrywałbym braku precyzji w SJP.
>>mastering<<
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Nie zawsze, nie każde wznowienie jest remasterem
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO