Czy zakup gramofonu ma sens?
-
Czy zakup gramofonu ma sens?
Witam wszystkich . Jestem nowy na forum i zastanawiam się nad kupnem pierwszego gramofonu. Mam w tym miejscu trochę pytań do doświadczonych osób w tym temacie. Jak w temacie mojego pierwszego postu. Czy zakup gramofonu ma sens ? Wiem że niektóre osoby odradzają taki zakup. Nie wiem tylko dlaczego, ale to chyba z uwagi na wysoką cenę płyt jak zakładam. Po drugie . Wiem że te starsze płyty winylowe były nagrywane analogowo. Natomiast te nowsze już cyfrowo . I tutaj mam kolejne pytanie. Jaka jest i czy w ogóle różnica w odbiorze dla słuchacza takiej płyty winylowej nagranej już cyfrowo z odbiorem płyty zwykłej ma krążku CD? Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Re: Czy zakup gramofonu ma sens?
Na forum miłośników muzyki z czarnej płyty pytasz o sens tego?
Tak w ogóle to jakie hobby ma sens
Tak w ogóle to jakie hobby ma sens
- Cracker
Nie ma sensu.
Wiem to z autopsji . Mam ich sześć.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
-
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Tidal nie ma strobo. I nie można ustawić obrotów...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
Marzenia trzeba spełniać
Najlepiej z rozmachem
To jest w pewien sposób celebracja muzyki, musisz wstać, wyciągnąć płytę, położyć ją na talerzu, wcisnąć przycisk, przesunąć ramię (albo jedno i drugie) i wtedy możesz rozsiąść się w fotelu i cieszyć się dźwiękiem. Bez szybkiego wyszukiwania, losowego odtwarzania, tak, jak chciał tego artysta
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak się dobrze poszukać to i taki z pilotem i wyborem utworu też się trafi. Choć to oczywiście margines.metallsnow pisze: ↑24 cze 2023, 18:16Bez szybkiego wyszukiwania, losowego odtwarzania, tak, jak chciał tego artysta
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Jeżeli chodzi o zakup gramofonu nie jest dla mnie priorytetem kwestia ceny urządzenia, czy cena płyt.Nie przeraża mnie również potrzeba dbałosci o cały sprzęt. Moje pytanie jest skierowane bardziej w stronę tego co słyszą uszy..A mianowicie co będzie lepiej brzmiało . Czarne płyta czy CD.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Ja to widzę tak: jeżeli album był nagrany i wydany w erze analogu to żadne CD nie zastąpi dobrze wydanego winyla (czytaj naciętego z taśmy matki w pełni analogowo).
Sytuacja się zmienia, jak do nagrań weszły techniki cyfrowe - tutaj bywa różnie.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Przy dobrym secie. Czasami lepiej, czasami gorzej, czasami inaczej a czasami identycznie, to już zależy na jaką płytę się trafi. Najłatwiej jest pewnie o inaczej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Dokładnie...metallsnow pisze: ↑24 cze 2023, 18:16To jest w pewien sposób celebracja muzyki, musisz wstać, wyciągnąć płytę, położyć ją na talerzu, wcisnąć przycisk, przesunąć ramię (albo jedno i drugie) i wtedy możesz rozsiąść się w fotelu i cieszyć się dźwiękiem. Bez szybkiego wyszukiwania, losowego odtwarzania, tak, jak chciał tego artysta
Do tego dodałbym jeszcze większe możliwości wpływania na tor analogowy niż cyfrowy. Przy gramofonie możesz szaleć z różnymi wkładkami i igłami, do tego ustawienia preampu (jeżeli daje takie możliwości).
Co do samych płyt - z czasem nauczysz się rozpoznawać te właściwe wydania o jakości nieosiągalnej dla CD.
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, PreAmp by Jaculek, Cambridge Audio Azur 840C
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Coś o tym wiemy Pawełpablos pisze: ↑26 cze 2023, 12:43Dokładnie...metallsnow pisze: ↑24 cze 2023, 18:16To jest w pewien sposób celebracja muzyki, musisz wstać, wyciągnąć płytę, położyć ją na talerzu, wcisnąć przycisk, przesunąć ramię (albo jedno i drugie) i wtedy możesz rozsiąść się w fotelu i cieszyć się dźwiękiem. Bez szybkiego wyszukiwania, losowego odtwarzania, tak, jak chciał tego artysta
Do tego dodałbym jeszcze większe możliwości wpływania na tor analogowy niż cyfrowy. Przy gramofonie możesz szaleć z różnymi wkładkami i igłami, do tego ustawienia preampu (jeżeli daje takie możliwości).
Co do samych płyt - z czasem nauczysz się rozpoznawać te właściwe wydania o jakości nieosiągalnej dla CD.
Kiedy się okazuje, że piękne wydanie z epoki gra na bardzo wysokim poziomie. I to jest ta magia odkryć, pozytywnych oczywiście.
- pablos
- Gramofon: Technics SL-100c
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, PreAmp by Jaculek, Cambridge Audio Azur 840C
- amrowek
gramofon jak pije się wino a Cd jak pije się piwo Tidal jak wódkę
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!